Φανταστείτε αυτό το σενάριο: ετοιμάζετε δείπνο ένα βράδυ και το 4χρονο παιδί σας, που μόλις ολοκλήρωσε τη δημιουργία ενός παζλ με τον μεγαλύτερο αδερφό του, σηκώνει το βλέμμα και ρωτά:
“Από πού προέρχονται τα μωρά;” Τα παιδιά είναι γεμάτα ερωτήσεις, αλλά αυτή η ερώτηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απαντηθεί.
Τι πρέπει να πουν οι γονείς στα παιδιά τους για την πραγματικότητα του πώς έρχονται τα παιδιά στον κόσμο — και πότε πρέπει να ξεκινήσουν τη συζήτηση; Πόσο νωρίς είναι το πολύ νωρίς για την συζήτηση σχετικά με τα “πουλιά και τις μέλισσες;” Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να τα έχετε όλες τις απαντήσεις μόνοι σας. Απευθυνθήκαμε σε μερικούς ειδικούς για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο χειρισμού αυτής της δύσκολης συζήτησης.
Πώς να μιλήσετε σε πολύ μικρά παιδιά
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αυτή η ερώτηση μπορεί να φαίνεται πολύ πιο άβολη για τους ενήλικες από τα παιδιά.
Τα μικρά παιδιά «είναι πιο πιθανό να θέλουν απλώς γεγονότα». Η εστίαση στη βιολογική διαδικασία και η διαμόρφωση του θέματος ως επιστημονικού είναι συνήθως επαρκής. «Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε ότι όταν [οι γονείς] αγαπούν ο ένας τον άλλον πολύ, δημιουργούν ένα ειδικό κύτταρο που μεγαλώνει σε μωρό». Η χρήση του κατάλληλου λεξιλογίου για την αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων είναι σημαντική —ακόμα και για αυτήν την πολύ νεαρή ηλικιακή ομάδα. “Επίσης το να ονομάζουμε τα μέρη του σώματος με το πραγματικό τους όνομα από τη βρεφική ηλικία.
Αυτό δίνει στα παιδιά το λεξιλόγιο που χρειάζονται για να μιλήσουν για το σώμα τους με έναν ενδυναμωτικό τρόπο χωρίς ντροπή ή σύγχυση”.«Τυπικά τα μικρότερα παιδιά θα έχουν περισσότερες ερωτήσεις για το σώμα τους και για το πώς ένα μωρό μπαίνει στην «κοιλιά» του ατόμου και πώς το μωρό βγαίνει έξω, παρά ερωτήσεις για το ίδιο το σεξ». Η σαφήνεια με απλές, βιολογικές απαντήσεις σε αυτή την ηλικία συχνά διαχέει τη συζήτηση χωρίς να στιγματίζει το θέμα όταν τα παιδιά αναπόφευκτα ρωτούν ξανά.
Τι δεν πρέπει να πείτε όταν τα παιδιά ρωτούν από πού προέρχονται τα μωρά
Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς με τα παιδιά τους, ειδικά όσο μεγαλώνουν. “Χρησιμοποιήστε γεγονότα! Μην λέτε ψέματα. Μην κάνετε τα πράγματα να είναι διαφορετικά από αυτά που είναι. Η γνώση απομακρύνει τον φόβο και την αβεβαιότητα. Απαντήστε στις ερωτήσεις με ειλικρίνεια και ανοιχτά. Απαντήστε ακριβώς σε αυτό που σας ρωτάνε”.
Οι γονείς μπορεί να θέλουν να σστραφούν στον παλιό μύθο με έναν τεράστιο πελαργό που παραδίδει μωρά σε μέλλοντες γονείς. Δυστυχώς, αυτή η ιστορία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, ειδικά για τα παιδιά που προσπαθούν να κατανοήσουν έναν περίπλοκο κόσμο. «Η ιστορία του πελαργού…δεν μπορεί να είναι η βάση στην οποία εξηγείτε την αναπαραγωγή στα παιδιά σας».
Στο τέλος, είναι σημαντικό να επιτρέπετε στα παιδιά να κάνουν τις ερωτήσεις και να πλαισιώνουν οι ίδιοι τις συνομιλίες. «Το να αφήνεις το παιδί να ηγείται της συζήτησης του επιτρέπει να αποκτήσει τη γνώση που αναζητά με πιο εύκολο τρόπο για αυτά ».
Ενώ η ερώτηση “από πού προέρχονται τα μωρά;” μπορεί να σας αποθαρρύνει να απαντήσετε, είναι σημαντικό όμως να θυμάστε ότι η ειλικρίνεια και το σαφές λεξιλόγιο αποφεύγουν την κακή επικοινωνία και την ντροπή. Δίνοντας στα παιδιά μας το δώρο της γλώσσας και της σωματικής αυτονομίας, μαθαίνουν ότι μπορούν να κάνουν με ασφάλεια ερωτήσεις που θα απαντηθούν με ειλικρίνεια.