Η κατανόηση των συναισθημάτων ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας, η ανταπόκριση στις ανάγκες του και η δημιουργία σταθερών σχέσεων μαζί του είναι θεμελιώδεις για την ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών.
Όταν έχετε αυτού του είδους τη σχέση με ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, το κάνετε να νιώθει ασφάλεια. Η αίσθηση ασφάλειας δίνει στο παιδί σας αυτοπεποίθηση να εξερευνήσει τον κόσμο και να μάθει. Και καθώς ένα παιδί προσχολικής ηλικίας εξερευνά τον κόσμο, μαθαίνει πώς να σκέφτεται, να κατανοεί, να επικοινωνεί, να συμπεριφέρεται, να δείχνει συναισθήματα και να αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες.
Η σχέση σας με ένα παιδί προσχολικής ηλικίας: τι να περιμένετε;
Σε αυτή την ηλικία, ένα παιδί προσχολικής ηλικίας χτίζει πάνω στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση που ανέπτυξε από τα χρόνια βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Αναπτύσσει τη γλώσσα, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και κοινωνικές δεξιότητες.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάξει ο τρόπος που επικοινωνείτε..
Ανταποκριθείτε στις αυξημένες ανάγκες του
Καθώς αναπτύσσεται η ικανότητα του παιδιού σας να κατανοεί και να χρησιμοποιεί τη γλώσσα, θα αρχίσετε να έχετε μεγαλύτερες συνομιλίες. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να αντιληφθείτε καλύτερα τον ψυχικό και πνευματικό κόσμο του παιδιού σας. Αν ανταποκριθείτε στις αυξημένες ανάγκες για συζήτηση, το μήνυμα που θα λάβει το παιδί σας είναι ότι αυτό που σκέφτεται και λέει είναι σημαντικό για εσάς. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη σχέση σας με το παιδί σας.
Δώστε προσοχή
Είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσετε ότι ένα παιδί στη προσχολική ηλικία έχει πολλές ερωτήσεις τύπου «τι», «γιατί», «πού», «ποιος» και «πώς» για τον κόσμο γύρω του. Μπορεί επίσης να κατανοήσει πιο σύνθετες έννοιες και προτάσεις. Όταν παίρνετε σοβαρά τις ερωτήσεις του παιδιού σας και αφιερώνετε χρόνο για να δώσετε αληθινές απαντήσεις, βοηθά το παιδί σας να μάθει για τον κόσμο και έτσι οικοδομείται η εμπιστοσύνη του με εσάς.
Δείτε την εξέλιξη του
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας καταλαβαίνουν καλύτερα τα συναισθήματα τους και χρησιμοποιούν κατάλληλες λέξεις για να εκφράσουν την χαρά την λύπη τον θυμό ή την έκπληξη. Και αντίστοιχα αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι και άλλοι άνθρωποι έχουν αυτά τα συναισθήματα. Έτσι, το παιδί σας μπορεί να πει «Συγγνώμη» αν σας χτυπήσει κατά λάθος ή να ενθουσιαστεί όταν είναι τα γενέθλιά σας. Η ανάπτυξη συναισθηματικών δεξιοτήτων θα τα βοηθήσουν τόσο στην σχέση του με εσάς όσο και με άλλα άτομα, τώρα και στο μέλλον.
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό-Κάθε σχέση είναι διαφορετική
Καθώς η σχέση σας με το παιδί σας αναπτύσσεται τόσο περισσότερο καταλαβαίνετε ότι και οι δύο συμβάλετε εξίσου στην διαμόρφωσή της. Για παράδειγμα, η ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας θα αναδείξει το πεδίο δραστηριοτήτων που μπορείτε να απολαμβάνετε μαζί ή τον τρόπο που θα μπορείτε να επιλύσετε τις διαφορές σας. Όλες οι σχέσεις είναι δύσκολες και περνούν από σκαμπανεβάσματα και συγκρούσεις. Αν όμως δουλεύετε πάνω στη σχέση με το παιδί σας με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσει να αισθάνεται αγάπη και ασφάλεια.
Μια ισχυρή σχέση γονέα-παιδιού είναι κάτι περισσότερο από απλή διασκέδαση. Όταν συντονίζεστε με τα συναισθήματα του παιδιού σας, όταν το επαινείτε για τη θετική του συμπεριφορά και όταν το βοηθάτε να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσει πρωτόγνωρα συναισθήματα, μπορείτε να το βοηθήσετε να συμπεριφέρεται καλά.
Χτίζοντας μια ισχυρή σχέση με ένα παιδί προσχολικής ηλικίας: συμβουλές
Τα παιδιά όλων των ηλικιών χρειάζονται γονείς και φροντιστές που να είναι ανοιχτοί στην επικοινωνία και μη επικριτικοί και να τους δίνουν προσοχή που χρειάζονται για να νιώθουν ασφαλή.
Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της σχέση σας με το παιδί σας:
- Δείξτε ότι ακούτε όταν μιλάει το παιδί προσχολικής ηλικίας. Σταματήστε αυτό που κάνετε, διατηρήστε οπτική επαφή, δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος του παιδιού σας και χρησιμοποιήστε φράσεις που να δείχνουν ότι ακούτε ενεργά όπως «Αλήθεια;», «Συνέχισε» ή «Και μετά τι έγινε;»
- Δώστε σημασία σε δραστηριότητες που αυτό θεωρεί σημαντικές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αφιερώνετε χρόνο για να κάνετε τις αγαπημένες δραστηριότητες του παιδιού σας μαζί του – για παράδειγμα, παζλ ή Lego. Ακόμη και η σύντομη συμμετοχή σας του δείχνει ότι σας ενδιαφέρει αυτό που κάνει και ότι σας αρέσει να περνάτε χρόνο μαζί του.
- Προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί με τις ερωτήσεις του παιδιού σας και να ενθαρρύνετε τα ενδιαφέροντά του. Εάν σας κάνει μια ερώτηση στην οποία δεν γνωρίζετε την απάντηση, μπορείτε να την αναζητήσετε μαζί στο διαδίκτυο. Ή θα μπορούσατε να επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη για να βγάλετε μερικά βιβλία με το αγαπημένο του θέμα.
- Εάν το παιδί σας ρωτά για δύσκολα θέματα, απαντήστε με απλή γλώσσα και σύντομες προτάσεις που μπορεί να καταλάβει το παιδί σας – για παράδειγμα, «Η γιαγιά πέθανε και δεν θα τη δούμε πια». Ειμαι πολυ λυπημένη’. Εάν ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία για δύσκολα θέματα, το παιδί σας μαθαίνει ότι θα μπορεί πάντα να σας μιλάει για οποιοδήποτε θέμα.
- Παίξτε μαζί απλά επιτραπέζια παιχνίδια ή παιχνίδια με κάρτες. Τα παιχνίδια αυτά βοηθούν το παιδί σας να μαθαίνειι να παίζει συνεργατικά και να τα πάει καλά με τους ανθρώπους. Αυτές οι δεξιότητες είναι καλές για τις σχέσεις του με εσάς και με άλλα άτομα.
- Διαβάστε μαζί. Το τακτικό διάβασμα με το παιδί προσχολικής ηλικίας δημιουργεί έναν ιδιαίτερο χρόνο για δέσιμο. Διεγείρει επίσης τη φαντασία του παιδιού σας και το βοηθά να μάθει για τον κόσμο γύρω του.
- Μοιραστείτε τακτικά οικογενειακά γεύματα. Τα οικογενειακά γεύματα μπορούν να ενισχύσουν τις οικογενειακές σας σχέσεις και την αίσθηση του ανήκειν στο παιδί σας.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βοηθά στο σπίτι – για παράδειγμα, στρώνοντας το τραπέζι ή αφήνοντας μακριά τα ρούχα. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί και να δείξετε στο παιδί σας ότι το εμπιστεύεστε.