Αν είστε σαν τους περισσότερους γονείς, είτε το φοβάστε είτε είστε απελπισμένοι γιατί δεν έχετε ιδέα από πού να ξεκινήσετε την κουβέντα εξαιτίας της ελλιπής σεξουαλικής εκπαίδευσης που λάβατε.
Η κοινωνία έχει δημιουργήσει μια τέτοια ντροπή και ταμπού γύρω από το σεξ που δεν ξέρουμε πως να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το σώμα τους, την ευχαρίστησή τους και τις σχέσεις τους. Και όμως, όταν μιλάμε ανοιχτά για αυτά τα πράγματα, τους δίνουμε εργαλεία για αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, εργαλεία για να κατανοήσουν το ποιοι είναι, εργαλεία για να βρουν και να παραμείνουν σε υγιείς και στοργικές σχέσεις, και εργαλεία για την αποφυγή περιστατικών κακοποίησης που εμείς ως γονείς δεν μας αρέσει ούτε να το σκεφτόμαστε.
Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα πέντε πράγματα που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει (ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι τα παιδιά τους) για να έχει θετικές συζητήσεις σχετικά με τις σχέσεις και το σεξ με τα παιδιά του.
Είστε το καλύτερο άτομο για τη δουλειά
Ορισμένα σχολεία κάνουν πολύ καλή δουλειά, τα περισσότερα δεν – αλλά ακόμη και να έκαναν- γιατί θα αναθέσετε σε οποιονδήποτε άλλο να διδάξει στα παιδιά σας μερικά από τα πιο θεμελιώδη πράγματα για το ποιοι είναι και πώς σχετίζονται με άλλους. Το σεξ είναι κάτι περισσότερο από το αντρικό και το γυναικείο μόριο. Πρόκειται για την κατανόηση της αίσθησης του εαυτού μας και του πώς συσχετιζόμαστε με άλλους στον κόσμο. Μόνο εσείς γνωρίζετε πώς θέλετε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια κουλτούρα στο σπίτι σας όπου οι ερωτήσεις είναι ευπρόσδεκτες, το σεξ και οι σχέσεις είναι κάτι φυσιολογικό, και αποτελεί μέρος της ζωής. Επιπλέον, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, παρά τα όσα πιστεύουμε, ότι τα παιδιά μας βασίζονται σε εμάς για αυτές τις πληροφορίες.
Τα πάντα ξεκινάνε από εσάς
Εάν θέλουμε να μεταδώσουμε υγιείς προοπτικές και πεποιθήσεις σχετικά με το σεξ στα παιδιά μας, πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα εξερευνώντας τις δικές μας πεποιθήσεις. Αναρωτηθείτε τι πιστεύετε για το σεξ και τις σχέσεις, τι έχετε μάθει, τι θέλετε να μεταδώσετε και τι θέλετε να αλλάξετε;
Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε
Τα δύο χρονών παιδιά μου μπορούν να μου πουν πού είναι το αιδοίο της. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό θα την κάνει λιγότερο ευάλωτη σε κακοποίηση και είναι πιο πιθανό να το αναφέρει εάν συμβεί καθώς μεγαλώνει. Όταν γαργαλάω την κόρη μου, της ζητώ την άδεια και την ενημερώνω ότι έχει τον έλεγχο του σώματός της. Όταν ο επτάχρονος γιος μου ρωτάει τι είναι το σεξ, χαιρετίζω τις ερωτήσεις του και βρίσκουμε τις απαντήσεις μαζί . Μπορείτε να ξεκινήσετε να διδάσκετε στοιχεία σεξουαλικότητας από την ημέρα που τα μωρά σας είναι έξω από τη μήτρα. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε και αυτό που μοιράζεστε εξελίσσεται καθώς μεγαλώνουν.
Δεν μπορείτε να τους δώσετε πάρα πολλές πληροφορίες
Είναι ένας μύθος ότι το να μιλάμε για σεξ κάνει τα παιδιά μας πιο περίεργα για το σεξ ή περισσότερο σεξουαλικά. Τα παιδιά μας χρειάζονται ένα ασφαλές και αξιόπιστο μέρος για να λάβουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το σώμα, την επαφή, το φύλο και τις σχέσεις. Μπορούμε να είμαστε αυτός ο χώρος για τα παιδιά μας – και να μην αφήσουμε το Διαδικτύου να κάνει αυτή την δουλειά. Τα παιδιά έχουν υπέροχη ικανότητα να επεξεργάζονται μόνο αυτά που είναι έτοιμα να επεξεργαστούν. Αν δώσετε πάρα πολλές λεπτομέρειες για κάτι, θα επεξεργαστούν μόνο ό, τι του ακούγεται σχετικό και θα αφήσουν τα υπόλοιπα. Να είστε πρόθυμοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους ή να αναζητήσετε τις απαντήσεις μαζί τους και αυτό θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Να είστε προληπτικοί
Οι συνομιλίες για το σεξ πρέπει να γίνονται συχνά και νωρίς. Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει την εφηβεία ΠΡΙΝ να τους χτυπήσει την πόρτα ξαφνικά. Ξεκινήστε συνομιλίες με βιβλία κατά την ώρα του ύπνου, μιλήστε για σκηνές ταινιών ή ακόμα και στην πραγματική ζωή . Και αν ρωτούν για κάτι – καλωσορίστε την περιέργειά τους, ξεκαθαρίστε τι θέλουν να γνωρίζουν και αναζητήστε τις απαντήσεις μαζί.
Όπως όλα τα πράγματα στη γονική μέριμνα, δεν θα τα κάνουμε όλα πάντα 100% σωστά. Το θέμα είναι να προσπαθήσουμε, να αποτύχουμε και να μάθουμε από τα λάθη μας. Ξέρω ότι αυτό το θέμα είναι ευαίσθητο και πολλοί φοβούνται ότι θα το κάνουν «λάθος». Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο μόνος τρόπος να το κάνετε «λάθος» εδώ είναι να μην το κάνετε καθόλου.
Σοφία Φοντιν
Σύμβουλος Επικοινωνίας και Οργανωτικής Ανάπτυξης