Η ΕΥΔΑΠ, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη προσέλευση και στο έντονο ενδιαφέρον του κοινού για την Επετειακή Έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», ανακοινώνει την παράτασή της έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020.
Το Φράγμα του Μαραθώνα, η κατασκευή της σήραγγας Μπογιατίου, των διυλιστηρίων και του πρώτου εκτεταμένου δικτύου ύδρευσης, αποτελούν έργα τεράστιας σημασίας, που σηματοδότησαν την εποχή του Μεσοπολέμου και έδωσαν λύση στο τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης της πόλης των Αθηνών, του Πειραιά και των περιχώρων.
Το Φράγμα του Μαραθώνα ήταν ένα από τα εμβληματικότερα τεχνικά έργα στην Ελλάδα της εποχής του Μεσοπολέμου. Η έκθεση «Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ» μελετά με τρόπο εύληπτο και απολαυστικό εντέλει τις πολυεπίπεδες προκλήσεις αυτού του σπουδαίου, μεγαλόπνοου τεχνικού εγχειρήματος– τις τεχνικές και ιστορικές παραμέτρους αλλά και τις κοινωνικές, οικονομικές, ακόμα και πολιτικές, συνθήκες της εποχής.
Στο εμβληματικό και ιστορικό έργο του πρώτου σύγχρονου ταμιευτήρα της ελληνικής πρωτεύουσας, είναι αφιερωμένη η επετειακή έκθεση για τα 90 χρόνια από την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα που διοργανώνει η ΕΥΔΑΠ και εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”.

Στόχος της έκθεσης στην οποία παρουσιάζονται πρώτη φορά αδημοσίευτα τεκμήρια για το έργο είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας του, τόσο από μηχανικής όσο και από πολιτιστικής και κοινωνικής άποψης, υπογραμμίζοντας ότι η καινοτομία του παρελθόντος είναι οδηγός για την καινοτομία και την ανάπτυξη του μέλλοντος, στοιχεία στα οποία η ΕΥΔΑΠ επενδύει συστηματικά.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να «εξερευνήσουν» ποικίλα ιστορικά τεκμήρια όπως φωτογραφίες, χάρτες, αρχιτεκτονικά σχέδια, εργαλεία αλλά και αντικείμενα από την κατασκευή του σπουδαίου αυτού έργου και τη ζωή στον οικισμό του Φράγματος.
Το οπτικοακουστικό υλικό με την τρισδιάστατη απεικόνιση της κατασκευής του Φράγματος και η ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους της εποχής μεταφέρουν νοερά τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο κατασκευής του έργου, ενώ τα φανταστικά πρόσωπα στους σελιδοδείκτες που δίδονται στους επισκέπτες κατά την είσοδό, τους ξεναγούν στην Έκθεση μέσα από ένα ευρηματικό παιχνίδι.
Μία διαδραστική κατασκευή για τους μικρούς επισκέπτες βρίσκετε στην είσοδο της έκθεσης. Πρόκειται για ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα/παιχνίδι που τους καλεί να ανακαλύψουν και να συλλέξουν στοιχεία, εστιάζοντας σε ό,τι τους κάνει εντύπωση ώστε να αφηγηθούν στη συνέχεια τις δικές τους μοναδικές ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες.
Τοποθέτηση υδρομετρητών, περίπου 1927-1928
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠΣτιγμιότυπο από την τελετή εγκαινίων του νέου δικτύου ύδρευσης των πόλεων Αθηνών, 1931.
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠΑναβρυτήρια που τοποθέτησε η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων για τους διερχόμενους στο Ζάππειο
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠΕργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠΜηχανικός και εργάτης του έργου φωτογραφίζονται στο μεγάλο μεταλλικό δακτύλιο , 1928
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠΆποψη του Φράγματος και του κτίσματος, αντιγράφου του Θησαυρού των Αθηναίων, περίπου 1931
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠΆποψη του Φράγματος Μαραθώνα, π. 1930-1931
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠΣυνεργείο που εργάστηκε στη διάνοιξη της Σήραγγας Μπογιατίου, σε αναμνηστική φωτογραφία
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠΤα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα. Στο κέντρο απεικονίζεται ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, 1929
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠΤα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα, 1929
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠΚατασκευή υδαταποθήκης στο Γαλάτσι, 1929
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠΕργάτες τοποθετούν σκυρόδεμα στο φράγμα του Μαραθώνα, 1927
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
Η Έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Επιμέλεια έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη
Ώρες και ημέρες λειτουργίας Έκθεσης:
Δευτέρα Κλειστά
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:30
Παρασκευή 9:00-20:00
Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή 10:00-18:00
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Πειραιώς 254, Ταύρος Λεωφορείο:
Λεωφορείο: 049 (Πειραιάς – Ομόνοια).
Στάση: Σχολή Καλών Τεχνών.
Περπατήστε 1 λεπτό μέχρι τον προορισμό.
Λεωφορείο: 914 (Ομόνοια – Λαχαναγορά – Παλαιά Κοκκινιά).
Στάση: Σχολή Καλών Τεχνών.
Περπατήστε 1 λεπτό μέχρι τον προορισμό.
ΗΣΑΠ: Γραμμή 1.
Σταθμός: Καλλιθέας.
Περπατήστε 10 λεπτά μέχρι τον προορισμό.
Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε την ΕΥΔΑΠ στα social media:
Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube ή επισκεφτείτε το www.eydap.gr