Πώς να ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά στο παιδί σας;
Τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα πώς να συμπεριφέρονται όταν λαμβάνουν συνεχής καθοδήγηση και ανταπόκριση από εσάς. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ενθαρρύνετε τις καλή συμπεριφορά αλλά και να αποθαρρύνετε την κακή συμπεριφορά αντίστοιχα.
Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για την εφαρμογή αυτής της θετικής προσέγγισης.
Συμβουλές για καλή συμπεριφορά:
1. Γίνετε πρότυπο
Χρησιμοποιήστε τη δική σας συμπεριφορά για να καθοδηγήσετε το παιδί σας. Το παιδί σας σας παρακολουθεί για να λάβει ενδείξεις για το πώς να συμπεριφερθεί – και αυτό που κάνετε είναι συχνά πολύ πιο σημαντικό από αυτό που λέτε. Για παράδειγμα, αν θέλετε το παιδί σας να πει «παρακαλώ», πείτε το μόνοι σας. Εάν δεν θέλετε το παιδί σας να υψώσει τη φωνή του, μιλήστε μόνοι σας ήσυχα και απαλά.
2. Δείξτε στο παιδί σας πώς αισθάνεστε
Πείτε στο παιδί σας με ειλικρίνεια πώς σας επηρεάζει συναισθηματικά η συμπεριφορά του.Επιπλέον,αν ξεκινήσετε τις προτάσεις με το «εγώ», θα δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να δει τα πράγματα από τη δική σας οπτική γωνία. Για παράδειγμα, «Νιώθω αναστατωμένη επειδή με αυτή την φασαρία που υπάρχειι δεν μπορώ να μιλήσω στο τηλέφωνο».
3. Ενθαρρύνετε τις θετικές συμπεριφορές του παιδιού σας.
Όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται με σωστό τρόπο ή κάνει κάτι καλά, κάντε του κάποια θετικά σχόλια. Για παράδειγμα, “Ουάου, παίζεις τόσο ωραία.Τι καλά που είσαι προσεκτικός και καταφέρνεις να κρατήσεις όλα τα τουβλάκια στο τραπέζι”. Αυτό λειτουργεί καλύτερα από το να περιμένεις να κάνει την λάθος κίνηση και να του κάνεις κάποιο επικριτικό σχόλιο.
Αυτή η θετική ανατροφοδότηση είναι πολύ σημαντική επειδή λέει στα παιδιά ακριβώς τι κάνουν καλά. Προσπαθήστε να κάνετε πέντε θετικά σχόλια για κάθε αρνητικό σχόλιο. Και να θυμάστε ότι εάν τα παιδιά έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην έλλειψη προσοχής ή της προσοχής που τους δίνεται όταν συμπεριφέρονται με τρόπο που εκνευρίζουν τους γονείς ,τότε θα επιλέξουν την δεύτερη επιλογή.
4. Κατεβείτε στο επίπεδο του παιδιού σας
Όταν μικραίνετε την φυσική απόσταση ανάμεσα σε εσάς και στο παιδί σας, μπορείτε να συντονιστείτε καλύτερα με το τι μπορεί να αισθάνεται ή να σκέφτεται. Το να είστε κοντά βοηθά επίσης το παιδί σας να επικεντρωθεί σε αυτά που λέτε για τη συμπεριφορά του. Εάν είστε κοντά στο παιδί σας και έχετε την προσοχή του, δεν χρειάζεται να το κάνετε να σας κοιτάξει.
5. Ακούστε ενεργά
Το να ακούτε ενεργά, μπορεί να σημαίνει να γνέφετε καθώς μιλάει το παιδί σας και να επαναλαμβάνετε αυτό που νομίζετε ότι αισθάνεται το παιδί σας. Για παράδειγμα, «Ακούγεται σαν να νιώθεις πολύ λυπημένος που έπεσαν τα τουβλάκια σου». Όταν το κάνετε αυτό, μπορεί να βοηθήσετε τα μικρά παιδιά να αντιμετωπίσουν την ένταση και τα έντονα συναισθήματα όπως η απογοήτευση, που μερικές φορές οδηγούν σε ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Τους κάνει επίσης να νιώθουν σεβασμό και παρηγοριά. Μπορεί ακόμη και να προλάβει πιθανές εκρήξεις θυμού.
6. Κρατήστε τις υποσχέσεις σας
Όταν ακολουθείτε τις υποσχέσεις σας, καλές ή κακές, το παιδί σας μαθαίνει να σας εμπιστεύεται και να σας σέβεται. Το παιδί σας μαθαίνει ότι δεν θα το απογοητεύσετε όταν του υποσχεθήκατε κάτι καλό, ενώ μαθαίνει επίσης να εμπιστεύεται την γνώμη σας όταν του εξηγήσετε τις συνέπειες που θα έχει μια απόφαση. Έτσι, όταν υπόσχεστε να πάτε μια βόλτα αφού το παιδί σας πάρει τα παιχνίδια του, βεβαιωθείτε ότι έχετε τα παπούτσια σας για περπάτημα. Όταν λέτε ότι θα φύγετε από τη βιβλιοθήκη αν το παιδί σας δεν σταματήσει να τρέχει,να το κάνετε.
7. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον για καλή συμπεριφορά
Το περιβάλλον γύρω από το παιδί σας μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του.Έτσι μπορείτε να διαμορφώσετε το περιβάλλον για να βοηθήσετε το παιδί σας να συμπεριφέρεται καλά.Έτσι, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος του παιδιού σας έχει πολλά ασφαλή και ελκυστικά αντικείμενα για να παίξει. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το παιδί σας δεν μπορεί να φτάσει σε πράγματα που θα μπορούσαν να σπάσουν ή που μπορεί να το βλάψουν.
8. Επιλέξτε που θα επεμβαίνετε
Πριν εμπλακείτε σε οτιδήποτε κάνει το παιδί σας – ειδικά για να πείτε «όχι» ή «σταμάτα» – αναρωτηθείτε αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Διατηρώντας στο ελάχιστο τις οδηγίες, τις προσταγές και τα αρνητικά σχόλια, δημιουργείτε λιγότερες ευκαιρίες για συγκρούσεις και άσχημα συναισθήματα. Για να γνωρίζετε πότε πρέπει να επεμβαίνετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οικογενειακούς κανόνες ώστε να γνωρίζουν όλοι τι είναι σημαντικό για την οικογένειά σας.
9.Μην ενδίδετε στην γκρίνια
Εάν υποχωρήσετε όταν το παιδί σας γκρινιάζει για κάτι, μπορείτε κατά λάθος να εκπαιδεύσετε το παιδί σας να γκρινιάζει περισσότερο. «Όχι» σημαίνει «όχι», όχι «ίσως», οπότε μην το πείτε εκτός και αν το εννοείτε.
10. Κρατήστε τα πράγματα απλά και θετικά
Οι οδηγίες πρέπει να είναι σαφείς, σύντομες και κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού σας, ώστε το παιδί σας να τις κατανοεί και να τις θυμάται. Και οι θετικοί κανόνες είναι συνήθως καλύτεροι από τους αρνητικούς, γιατί καθοδηγούν τη συμπεριφορά του παιδιού σας με θετικό τρόπο. Για παράδειγμα, το «Παρακαλώ κλείστε την πόρτα» είναι καλύτερο από το «Μην αφήνετε την πόρτα ανοιχτή».