Η κομπούτσα (kombucha) ή αλλιώς κομπούχα μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, αλλά είναι κατάλληλη για εγκύους; Δες τι πρέπει να γνωρίζεις.
Τι είναι η κομπούτσα ;
Η κομπούτσα είναι ένα ζυμωμένο ρόφημα που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, πιθανόν λόγω των πιθανολογούμενων ωφελειών του για την υγεία. Παρασκευάζεται από τσάι και ζάχαρη που έχουν υποστεί ζύμωση με τη βοήθεια μιας συμβιωτικής καλλιέργειας βακτηρίων και ζυμομυκήτων (γνωστή και ως SCOBY). Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρώς ανθρακούχο, γλυκόξινο ρόφημα που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αμινοξέα.
Μπορώ να πίνω κομπούτσα στην εγκυμοσύνη;
Δυστυχώς για τις μέλλουσες μαμάδες που αγαπούν την κομπούχα, το ρόφημα αυτό δεν θεωρείται ασφαλές κατά την εγκυμοσύνη. Υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι ανησυχίας: αλκοόλ, καφεΐνη, οξύτητα και πιθανή επιμόλυνση.
- Οξύτητα: Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση, η κομπούχα περιέχει οξικό οξύ — αυτό της δίνει τη χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση που θυμίζει ξίδι. Η οξύτητά της είναι παρόμοια με εκείνη των αναψυκτικών, πράγμα που μπορεί να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα) και να συμβάλει στη φθορά των δοντιών.
- Επιμόλυνση: Ορισμένοι παραγωγοί κυκλοφορούν την κομπούχα ωμή (χωρίς παστερίωση), κάτι που αυξάνει την πιθανότητα επιμόλυνσης με μούχλα ή παθογόνα βακτήρια. Είναι ασφαλέστερο να αποφεύγεται η ωμή κομπούχα κατά την εγκυμοσύνη, ιδίως οι σπιτικές εκδοχές.
Σημείωση: Οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή ορισμένων τροφών κατά την εγκυμοσύνη, όπως ωμό ή μισοψημένο κρέας, μαλακά τυριά χωρίς παστερίωση, ωμό ψάρι και αυγά με ρευστό κρόκο, λόγω αυξημένου κινδύνου για τροφικές λοιμώξεις.
Πολλές εταιρείες σταματούν τη ζύμωση της κομπούχα χρησιμοποιώντας θερμότητα ή χημικά. Αυτό εξουδετερώνει τα βακτήρια και τις ζύμες, εμποδίζοντας την υπερβολική παραγωγή αλκοόλης ή οξέων. Ανάλογα με τη μάρκα, το ρόφημα μπορεί να έχει υποστεί ταχεία παστερίωση (π.χ. σε θερμοκρασία περίπου 71°C για 15 δευτερόλεπτα) ή να έχει συντηρηθεί με προσθήκη σορβικού καλίου ή βενζοϊκού νατρίου. Αυτές οι “στειρωμένες” εκδοχές θεωρούνται γενικά πιο ασφαλείς.
Είναι ωφέλιμη η κομπούτσα ;
Η κομπούτσα προέρχεται από τσάι, οπότε περιέχει αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία. Μπορεί επίσης να περιέχει προβιοτικά — δηλαδή «καλά» βακτήρια που βοηθούν την υγεία του εντέρου. Ωστόσο, οι επιστημονικές έρευνες για τα συνολικά οφέλη της κομπούχα είναι ακόμα περιορισμένες. Μπορείς, πάντως, να προσλάβεις προβιοτικά και από άλλες πηγές, όπως το κεφίρ, το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες, ή τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κιμτσί ή το ξινολάχανο.
Συμπέρασμα
Με τόσους παράγοντες να λαμβάνονται υπόψη, είναι πιθανώς καλύτερο να αποφύγεις την κομπούχα κατά την εγκυμοσύνη. Μίλησε πάντως με τον γιατρό ή τη μαία σου για να αξιολογήσετε μαζί τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους. Αν τελικά επιλέξεις να την καταναλώσεις, προτίμησε εκδοχές που είναι παστεριωμένες, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και καφεΐνη, και όχι σπιτικές ή ωμές.