Σε ορισμένες περιπτώσεις η Καισαρική Τομή είναι η μόνη ασφαλής λύση τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό της. Τέτοιες περιπτώσεις είναι και οι ακόλουθες:
- Ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά μέσα στη μήτρα και ουσιαστικά φράζει την έξοδο της μήτρας (τράχηλος). Αυτό καλείται και placenta praevia.
- Ο μαιευτήρας αντιλαμβάνεται μετά από ενδελεχή έλεγχο ότι η υγεία του παιδιού απειλείται από κακή οξυγόνωσή του.
- Εκδηλώνεται ανεξήγητη κολπική αιμορραγία ή αποκόλλησή του που αποτρέπει τον φυσιολογικό τοκετό.
- Ο ομφάλιος λώρος πέφτει προς τα μπρος, προς τον τράχηλο, γεγονός που δυσκολεύει την φυσιολογική έξοδο του μωρού από τον τράχηλο (καλείται πρόπτωση ομφάλιου λώρου).
- Εάν το παιδί κατεβαίνει με τα πόδια και όχι με το κεφάλι
- Εάν η μητέρα παρουσιάσει υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τον τοκετό.
- Εάν ο παλμός και οι λοιπές ζωτικές λειτουργίες του εμβρύου γίνουν πολύ αδύναμες, καταστώντας αδύνατον τον φυσιολογικό τοκετό
- Εάν η μητέρα είχε ξανακάνει καισαρική τομή παλαιότερα (ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μια γυναίκα που είχε γεννήσει στο παρελθόν με Καισαρική τομή να γεννήσει μετά από χρόνια με φυσιολογικό τοκετό)
- Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου το υπέρμετρο άγχος ή και ο φόβος της μητέρας την καθιστά ανίκανη να φέρει εις πέρας τον φυσιολογικό τοκετό ή τις δημιουργεί δυσκολίες και άρα η μόνη λύση είναι η καισαρική τομή.
Εάν επιθυμείτε και εσείς να γεννήσετε με καισαρική τομή χωρίς να έχετε κάποιο ιατρικό λόγο που να σας αναγκάζει να προσφύγετε σε αυτή την τεχνική, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το μαιευτήρα γυναικολόγο σας πρώτα και να το συζητήσετε διεξοδικά μαζί του. Εάν και εφόσον, δεν συντρέχει κανένας άλλος λόγος, θα πρέπει να αναθεωρήσετε την ιδέα την καισαρικής.
Εξάλλου, από την απαρχή του κόσμου δισεκατομμύρια γυναικών έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους, όταν τα ιατρικά μέσα ήταν ανύπαρκτα, η γνώση ανεπαρκής και η όποια βοήθεια στην έγκυο απλώς ….μηδαμινή.