Η Ιταλία προωθεί τον νόμο που επιβάλλει τους περισσότερους περιορισμούς διεθνώς για την παρένθετη μητρότητα. Έχει καταστήσει παράνομο τα ζευγάρια να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν μωρό μέσω παρένθετης μητρότητας.
Ένα νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Τετάρτη επεκτείνει την απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας στην Ιταλία, περιλαμβάνοντας και όσους ταξιδεύουν σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή ο Καναδάς, όπου αυτή η πρακτική είναι νόμιμη.
Αυτοί που θα παραβούν το νόμο θα αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης μέχρι δύο ετών και πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν το 1 εκατομμύριο ευρώ (836.000 £).
Ο προτεινόμενος νόμος προήλθε από το δεξιό κόμμα “Αδέλφια της Ιταλίας” της πρωθυπουργού Giorgia Meloni και στοχεύει στην προώθηση παραδοσιακών οικογενειακών αξιών, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του.
Η Ιταλία έχει καταστήσει παράνομο για τα ζευγάρια να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν μωρό μέσω παρένθετης μητρότητας.
Ένα νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Τετάρτη επεκτείνει την υπάρχουσα απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας στην Ιταλία, περιλαμβάνοντας και όσους ταξιδεύουν σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή ο Καναδάς, όπου η πρακτική είναι νόμιμη.
Οι παραβάτες του νόμου θα αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης έως δύο έτη και πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν το 1 εκατομμύριο ευρώ (836.000 £).
Ο προτεινόμενος νόμος εισήχθη από το δεξιό κόμμα “Αδέλφια της Ιταλίας” της πρωθυπουργού Giorgia Meloni και στοχεύει στην προώθηση παραδοσιακών οικογενειακών αξιών.
Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτό καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη τη διαδικασία για τα ζευγάρια LGBTQ να γίνουν νόμιμοι γονείς.
“Αν κάποιος αποκτήσει μωρό, θα έπρεπε να του απονεμηθεί ένα μετάλλιο. Αντίθετα, εδώ σε στέλνουν στη φυλακή… αν δεν κάνεις παιδιά με τον παραδοσιακό τρόπο”, δήλωσε ο Φράνκο Γκριλίνι, ακτιβιστής για τα δικαιώματα LGBTQ στην Ιταλία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
“Αυτός ο νόμος είναι αποτρόπαιος. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει κάτι παρόμοιο”.
Αυτός είναι ο αυστηρότερος νόμος στην Ευρώπη και σε όλες τις δυτικές χώρες. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια μεσαιωνική, αντισυνταγματική πρωτοβουλία που στοχεύει να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας».
Η υπουργός οικογένειας, Εουτζένια Ροτσέλα, δήλωσε ότι «με την ψήφο αυτή του κοινοβουλίου, τα κοινωνικά και προσωπικά δικαιώματα δεν αφαιρέθηκαν, αλλά έγιναν πιο σαφή και ουσιαστικά».
Εκπρόσωποι οργανώσεων που υποστηρίζουν την παρένθετη μητρότητα τονίζουν ότι «υπάρχει νομικό ζήτημα, καθώς, για να δικαστεί ένας Ιταλός πολίτης σε αυτήν την περίπτωση, θα απαιτούνταν διπλή απαγγελία κατηγοριών: από την ιταλική δικαιοσύνη και από τη χώρα στην οποία προσέφυγε για την αποκαλούμενη κύηση μέσω τρίτων».
Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε πέρυσι από την Κάτω Βουλή και ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε με την ψηφοφορία της Τετάρτης στη Γερουσία, ποινικοποιεί επίσης τη δραστηριότητα Ιταλών πολιτών που εργάζονται ως γιατροί, νοσηλευτές και τεχνικοί σε ξένες κλινικές γονιμότητας που διευκολύνουν την παρένθετη μητρότητα.
Σε μια ακόμη συντηρητική στροφή της κοινωνικής πολιτικής της Ιταλίας, οι ετεροφυλόφιλοι γονείς συχνά μπορούν να παρακάμψουν το νόμο όταν επιστρέφουν στην Ιταλία με ένα παιδί, ενώ τα ομόφυλα ζευγάρια, ιδιαίτερα οι άνδρες, θα είναι πιο εκτεθειμένα και ευάλωτα στον έλεγχο.
Η Ευρώπη έχει εδώ και καιρό υιοθετήσει μια λιγότερο ανοιχτή στάση απέναντι στην παρένθετη μητρότητα σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η πρακτική είναι ευρέως νόμιμη. Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, απαγορεύουν την εγχώρια παρένθετη μητρότητα. Σε ορισμένες από αυτές τις χώρες, οι οικογένειες που χρησιμοποιούν διεθνή παρένθετη μητρότητα μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εγγραφή των νεογέννητων παιδιών τους ως πολιτών. Άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, έχουν απαγορεύσει διοικητικά στα ζευγάρια να επιδιώκουν διασυνοριακή παρένθετη μητρότητα, αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε ολοκληρωμένους νόμους.